ALEXANDRIA avocado oil е добро за вашето здраве!

 

Авокадото е често определяно като една от най-здравословните храни в света и това не е случайно. Плодът му е изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за изграждането на един здрав организъм. Прецизният процес на извличане чрез студено пресоване не позволява загубата на хранителни вещества от плода и качествата му се пренасят в отделеното масло. Допълнително, авокадовото олио притежава една от най-високите точки на димене сред растителните мазнини, 249 °C. Това го прави изключително подходящ избор при готвене на висока температура. С него спокойно може да се пържи, пече, сотира и маринова, защото мазнината не се окислява, не загаря и не образува липидни радикали. Поради тази причина авокадовото масло се счита за най-доброто растително масло сред диетолози и гурме готвачи, и измества употребата на наскоро нашумялото кокосово масло. 

Какво съдържа авокадовото олио?

 

  • Високите нива на мононенаситени мастни киселини поддържат висока влажност в епидермиса, което води до по-здравословен тонус на кожата. Също така, те подпомагат намаляването на нивата на LDL холестерола (повече известен като „лош холестерол“). Това води до намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания –  едни от водещите причини за смъртност в днешно време. Съдържанието на фитостероли (видове антиоксиданти) и олеинова киселина (Omega-9) от своя страна предотвратява абсорбацията на LDL холестерол в стомашно-чревния тракт.

  • Наличието на Oмега-3 мастни киселини в олиото е от съществено значение за нашето здраве, тъй като не се произвежда от организма. Този вид полиненаситени мастни киселини намалява риска от възпаления, висок холестерол, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, депресия и артрит.

  • Авокадовото масло е много богато на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Според някои изследвания витамин Е намалява потециалния риск от повишено кръвно налягане, болестта на Алцхаймер и някои видове рак. Също така високото съдържание на тези антиоксиданти защитава и „ремонтира“ нашите клетки от свободните радикали.
  • Авокадото (авокадовото масло) е богато на магнезий, който е основен участник в играждането на костите на човешкото тяло. Допълнително, магнезият спомага за намаляване на мигрената и предотвратяване на диабет от II тип, както и помага да се справяме по-лесно със стреса в натовареното ежедневие.
  • Авокадовото олио съдържа най-високата концентрация на бета-ситостерол, два пъти повече от тази на зехтина и други масла. Той е особено полезен за мъжете поради способността му да блокира ензима 5-алфа-редуктаза, който преобразува тестостерона в дихидротестостерон, което води до проблеми с простатата и косопад. Съдържа и полихидрокси-мастни алкохоли, които имат антивъзпалително действие.
  • Авокадото съдържа повече калий от банана, който е известен с високото си съдържание на минерала (422 мг в средно голям банан).
  • Има богато съдържание на лутеин. Той е важен антиоксидант, който може да предотврати свързаната с възрастта дегенерация на макулата в очите, която води до слепота.