Извличането на олио от авокадо се състои от няколко етапа.

Първи етап

Започва с внимателно подбиране на зрели плодове, без загнивания и натъртвания по кората. Процесът за извличане на авокадово олио е подобен на този за извличане на зехтин, с един допълнителен етап – месото на плода се отделя от кората и семката, преди да се пресова.

Втори етап

Месото се смила до паста и се разбърква между 40-60 минути при нагряване на пастата до 45° C.  Обработката при тази температура спомага за извличането на олиото от клетките на плода и не влияе на качеството на мазнината.

Трети етап

Олиото и водата се отделят от останалата част на плода с помощта на високоскоростна отцеждаща центрофуга. Във финалната фаза месото от отцеждащата центрофуга, заедно с корите и семките, се връща в овощните градини като тор, за да подобрят почвеното плодородие.

За нас е важно да премахнем кората и външния, подкоров, слой на плода преди пресоване, тъй като там се съдържат високи стойности хлорофил. Неговото наличие в олиото води до по-бързото окисляване на продукта и намалява неговите трайност и качества. На това се дължи и златисто-зеления цвят на авокадово олио ALEXANDRIA.