За авокадото и “органично”, “био”, “без ГМО” етикетите

За авокадото и “органично”, “био”,  “без ГМО” етикетите

Днес, повече от всякога, обръщаме внимание на произхода на храната, която консумираме. Соя в колбасите, нишесте в киселото мляко, вазелин в кашкавала. Отвсякъде чуваме истории, които ни карат да настръхваме като се замислим с какво храним себе си и близките си. Това е причината да търсим продукти с “по-чист произход”. Затова и стоки с етикети “органично”, “био” и “без ГМО” стават все по-търсени. Разбира се, сдобиването с такъв ценен продукт от магазина става на определена цена, често минимум с 3-4 лв по-висока от тази на конвенциалната версия.

Но докато за някои продукти си струва да инвестираме в тези по-чисти версии, търговците често се възползват от надигналата се “био” и “органик” вълна, като ни подвеждат да плащаме прескъпо за продукти, за които не е необходимо. В крайна сметка инвестицията в “органик” сертификат с цел печалба струва пари, които после трябва да бъдат възвърнати от потребителя.

Да разгледаме конкретно случая с авокадото.

 

Трите основни вида са класифицирани като: мексикански, гватемалски и западноиндийски. Те се различават по дебелината и текстурата на кората, по наличието или липсата на анасонов аромат в листата, по времето в година когато цъфти дървото, както и по това кога зрее плода. Днес съществуват над 1000 вида авокадо. Това не означава, обаче, че тези видове са ГМО.

Първоначалното авокадо, открито в Южна Америка, е било дребно, с огромна семка и много малко месеста част. Следователно, авокадото, както повечето култури в селското стопанство,  е било кръстосвано с други видове, за да се получат плодове подходящи за консумация. Кръстосването се получава от смесване на полена на един плод с прашец от друг. В действителност, това, което пчеличките правят от векове насам. Фермерите обаче го използват целенасочено, за да създадат плод (или зеленчук), който има подобрени характеристики. В случая например, семката да стане по-малка, да има повече месеста част, плода да стане по-маслен, и т.н.

Авокадото и ГМО

 

Правени ли са опити за създаване на ГМО авокадо? Да.

ГМО ли е авокадото, което купувате от магазина (под форма на плод или олио)? Не.

Какво точно значи ГМО? Генетично модифицирани (ГМ) организми са организми, чиито геноми са били променени по начин, който не се случва естествено. Чрез промяна на генома (цялата наследствена информация кодирана в ДНК-то) на организма, ние можем да променим неговите характеристики. Обикновено ДНК-то на генетично модифицираните растения е било променено за постигането на някои специфични цели. Например, увеличаване на съдържанието на витамин А в ориза, повлиявяне на нуждата за по-малко вода при поливане на дадено растение, или развиване на резистентност към определени видове заболявания.

Основните страни производители на авокадо в света са Мексико, САЩ, Бразилия, Индонезия, Доминиканската република, Испания и Израел. Най-големите загуби в добива на авокадо се дължат главно на гъбични заболявания по дърветата. Правени са изследвания за постигане на устойчивост на патогените за резистенност към тези гъбични заболявания, но до момента създадено ГМО авокадо няма.

Авокадото и органик

 

Предлагат ли се органик авокадови плодове на пазара? Да.

Каква е разликата между тях и несертифицираните като “органик” плодове? Няма такава. Стандартното оглеждане на авокадо отговаря на стандартите за органично земеделие, така че разлика в отглеждането на плодовете няма. Просто сертификата струва пари.

Фермерите отглеждащи авокадо, както органично, така и конвенционално, използват мед като средство срещу гъбичните заболявания по авокадовите дървета. Пръскането на авокадовите плантации е одобрено в органичното селско стопанство. Медта е основен минерал за организма, но като всяко нещо – в прекомерни количества може да бъде вреден.

За авокадото и “органично”, “био”, “без ГМО” етикетите

Все пак не трябва да забравяме, че плодовете имат дебела кора, която предпазва плода от усвояването на селскостопански химикали. Допълнително, авокадото е на първо място в списъка “Чистите 15”, изготвен от EWG (Environmental Working Group). В него се изреждат най-често консумираните плодове и зеленчуци с най-ниско съдържание на пестициди. Резултатите са тествани от Министерството на Земеделието в САЩ. Все пак, за ваше допълнително спокойствие, може да миете кората на авокадото преди да го разрежете. За сравнение, споделяме с вас и списъка на “Мръсните 12”. Ако решите да купувате органични плодове или зеленчуци, ви съветваме да се съобразите с него.

Авокадото и био

 

“Bio” е масово използвания в Европейския Съюз термин за “органично”. Двете думи са взаимнозаменими, но избора на едната или другата зависи от специфичните регулации в съответната страна. Това, че плод или зеленчук носи етикета “био” или “органик” обаче, не означава че съответния продукт е отгледан без използването на пестициди. Селското стопанство, сертифицирано като органично, позволява третиране на посевите с химикали. Разиката е, че списъкът е по-кратък, тъй като не позволява синтетични, а само природни пестициди, и е одобрен от различни организации в Европа.

И все пак

 

Когато попаднете на авокадо или авокадово олио, на които липсват етикети “органично”, “био” и “без ГМО”, спокойно можете да купите с чистата съвест, че взимате нещо качествено. Авокадото предлага много ползи за вашето здраве и дори с конвенционалните версии няма да сбъркате.

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *