От Мексико до България – връзката между авокадото и ALEXАNDRIA

От Мексико до България – връзката между авокадото и ALEXАNDRIA

Плодът агуакате (Persea Americana), характеризиран с грапава кожа и крушовидна форма, произхожда от южно-централната част на Мексико, и корените му се връщат назад чак някъде между 7000-ната и 5000-ната година пр. Хр. Разбира се, отнело още няколко хилядолетия преди дивия сорт да бъде култивиран. Агуакате става основна храна в Мексико, Централна и Южна Америка около 500 г. пр. Хр. През 16-ти век испанските конквистадори се влюбват в плода след като стават свидетели на високо ценения му статут сред ацтеките.

През ранните 70 години на 19ти век дръвчета от Мексико били внесени за пръв път в Америка. Преди 1900 г. агуакате никога не са били отглеждани с търговска цел в Съединените щати. До към 1914 г., обаче, това вече се било променило. Престижни хотели в Лос Анджелис и Сан Франциско поръчвали колкото се може повече от екзотичните плодове и плащали за тях високи цени.

ALEXANDRIA В ЛОС АНДЖЕЛИС

 

На 15 май 1915 г., в новооткрития луксозен хотел Alexandria в Лос Анджелис, се събрали калифорнийски фермери, за да решат съдбата на новата растителна култура. Фермерите били изправени пред няколко трудни маркетингови проблема.

Първо, били исказани силни съмнения в успеха на агуакатето на американския пазар. Хем е плод, хем не съдържа захар и не е сладко. А колкото по-сладък е един плод, толкова по-добре. Все пак фермерите решили, че съмненията са неоснователни и че именно това, че е различно от останалите е причината, която го прави привлекателно.

Второ, думата агуакате (названието на плода на испански) била твърде трудна за произнасяне за американците. Още по-лошо, етимологично думата произлиза от ahuacatl, ацтекската дума за тестис. Плода бил наречен така заради формата и репутацията му на естествен афродизиак. После идвало на ред и другото му непривлекателно име – алигаторска круша. Това трябвало да се промени.

Така фермерите се обединили около ново название, а именно това, с което днес го познава целия свят – авокадо. След като го приели официално, фермерите информирали всички издатели на речници за промяната, а себе си гордо нарекли Калифорнийска Авокадо Асоциация (California Avocado Association).

ПЛОД КАТО НИКОЙ ДРУГ

 

Подобно на повечето плодове, авокадото започва да зрее чак след като е набрано от дървото. И тук приликите свършват. Месестата му част е това, което основно го различава от всеки друг плод. Маслена, но не сладка, с лек аромат на ядки; достатъчно твърда, за да бъде нарязана, но и достатъчно крехка, за да бъде намачкана на паста или пюре.

avocado plod ot mexico

Но красотата на авокадото не се крие толкова във вкуса му, колкото в неговото съдържание. Плодът е богат на мононенаситени мастни киселини и фибри, има повече калий от бананите и е зареден с фолати и витамини. От всички плодове, авокадото е и с най-високо съдържание на протеини. Студенопресованото олио от авокадо, запазва полезните хранителни вещества и е от съществено значение за здравословното и вкусно хранене.

ALEXANDRIA В БЪЛГАРИЯ

 

През май 2015 г. в Лос Анджелис, влюбени до уши в качествата на авокадовото олио, решихме да направим това богатство достъпно и за българската публика. Срещнали се с истинско extra virgin авокадово олио, произведено от Мексикански плодове, точно 100 години след срещата на фермерите в хотела, решихме да кръстим марката ALEXАNDRIA.

ALEXANDRIA avocado oil е на българския пазар, за да ви предложи полезна и универсална алтернатива на навлезлите в честа употреба мазнини. Защото универсалното авокадово олио е подходящо както за овкусяване на салати, така и за готвене на висока температура. Съдържа минерали, витамини и антиоксиданти, които са необходими за менюто както на възрастни, така и на деца.

Вижте къде да ни намерите тук.

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *